In Nederland wordt er bij kentekenplaten onderscheid gemaakt in kleur. Wat betekent het als een voertuig is voorzien van een witte kentekenplaat? Bij een witte kentekenplaat is er sprake van een bijzonder geval. Deze kentekenplaten worden namelijk uitgegeven als een voertuig tijdelijk mag deelnemen aan het verkeer. Heeft jouw auto geen geldige registratie en wil je jouw auto rijklaar maken door een APK keuring te laten doen? Dan is er sprake van een bijzonder geval. Je moet jouw auto dan voorzien van witte kentekenplaten. Met dit tijdelijke witte kenteken en een door jou afgesloten verzekering mag je de rit naar een APK keuringsstation maken.

Een witte kentekenplaat gebruiken

Er zijn nog meer doeleinden waarvoor een witte kentekenplaat moet worden gebruikt. Je hebt een witte kentekenplaat nodig als je een aanhanger of caravan hebt met een massa van minder dan 750 kilo. De massa van een aanhanger of caravan is het gewicht van de lege aanhanger gecombineerd met het maximale laadvermogen. Wordt het zicht op de kentekenplaat van het trekkende voertuig ontnomen door een fietsendrager? Dan moet die fietsendrager voorzien zijn van een witte kentekenplaat met hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. Is een motorvoertuig of bromfiets voorzien van een aanhangsel? Ook dan moet er een witte kentekenplaat worden gebruikt. Er is ook een wit kenteken nodig als er een auto, die niet is voorzien van een geldig Nederlands kenteken, moet worden doorgevoerd naar een ander land en als daarbij gebruik moet worden gemaakt van het Nederlandse wegennet. Een wit kenteken, ook wel transitokenteken genoemd, is dan gewoonlijk binnen een dag geregeld. 

Het formaat van een witte kentekenplaat

Wil je een witte kentekenplaat bestellen? Dan moet je weten dat die kentekenplaten leverbaar zijn in diverse formaten. Voor een aanhanger van maximaal 750 kilo en voor aanhangsels op een motorvoertuig op meer dan 2 wielen of op een aanhangwagen kun je een kentekenplaat bestellen van 520 x 110 mm of 340 x 210 mm. Een kentekenplaat van 210 x 143 mm kun je bestellen voor aanhangwagens van of aanhangsels van een motorvoertuig op twee wielen. Voor aanhangwagens van of aanhangsels op een bromfiets kun je een kentekenplaat bestellen van 100 x 175 mm of 145 x 125 mm. 

Het kopen van een witte kentekenplaat

Door het kopen van een witte kentekenplaat kun je een boete voorkomen. Het is in Nederland namelijk niet toegestaan om een stukje karton met het kenteken erop geschreven te gebruiken.  Je kunt de benodigde kentekenplaat kopen bij een door de RDW erkende kentekenfabrikant. Die fabrikanten worden vermeld op de website van de RDW.